تاریخچه استان کردستان جذاب است. در انتها این نوشته متوجه خواهید شد که استان کردستان دست و پنجه ی زیادی با تاریخ نرم نموده است. رد تاریخ را می توان در هرجا این استان روئت کرد.
مبنی بر سندها و کتاب ها تاریخی، استان کردستان بخشی از سرزمینی است که در گذشته در شرق کشور مادها با اسم پارسوا یا این که پرسوا قرار داشته است. این را از روی کتیبه های آشوری و اورارتویی کشف کرده اند. پارسوا در واقع اسم محلی بوده است که در شهرستان سنندج، که در آن 27 منطقه وجود داشته، دراین نواحی زیستگاههای کهن و کم جمعیتی بوده اند که در آنها اقوام پارس بومی بوده اند.
این را باستان شناسان از کتیبه ای وابسته به 837 سال پیش از میلاد پیدا کرده اند که در آن از پارسوا اسم به دربین آورده شدهاست. پارسوا از سوی غرب به آشور، از شمال به اورارتو و از طرف جنوب و جنوب غربی به سومر و ایلام محدود می شدهاست. به این شکل بوده است که در آغاز در قسمت های غربی و شرقی دریاچه ارومیه، آریایی ها بومی شدند، آنها که در شرق دریاچه مستقر شدند، اسم ناحیه را ( آمادای ( نامیدند و قسمت غربی دریاچه را پارسوا اسم نهادند.
اولین مجموعه را دولت ماد نامیدند و دومی گره هم هخامنشیان را بهوجود آوردند. متن داریوش در بیستون و پرسپولیس نشان میدهد که دولت مادها در حیطه ی هخامنشی به 550 سال گذشته از میلاد برمی گردد و مادها، در واقع یکی ایالات دولت هخامنشی شد.
در حین زمان قبلی از اسلام، مرز و بوم مادها را ( مای ( یا این که ( ماه ( هم می نامیدند. برای همین کوردها را به مادها نژاد مادها نسبت میدهند.
شهری شدن سنندج و شهرهای دیگر استان
تاریخچه استان کردستان و قرار دادن سنگ بنای شهر سنندج به برهه زمانی صفویه برمی گردد. منطقه ی کلی استان کردستان دراین دوره مشتمل بر 9 شهر بود: سنه، گروس، الکا، زرین کمر، طغامین، خور خوره، پاوه و هورامان، الکای بانه، قالازالام و پالنگان بود. برای این شهرها، دولتمردانی از قبایل بزرگ گزینش می شدند. ولی سال 1377 تاریخ جدا شدن استان کردستان می باشد که با توجه به دستور وزیر این دستور شکل گرفته است و در آن عصر شهرهای سنندج، گروس، سقز و قروه بودند.
آیا می دانستید که در تاریخچه استان کردستان، قروه قبلی از این تاریخ به همدان وابستگی داشته و آن گاه براساس مصوبه شماره 45629/4004/ل به استان کردستان اضافه شد.
مردمان و قومیت های متفاوت استان کردستان
با مروری بر تاریخچه استان کردستان میبینیم که قومیت ها و دولت های متفاوت بر آن حاکم بوده اند. برای همین اثر ها گرانبهایی را در جایجای استان خواهید روئت کرد.
حتما میدانید کهاین استان، کردنشین است. شما گویش های گوناگون سورانی، هورامی، اردلانی، ترکی، مکریانی، لیلاخی و برخی زبان های دیگر سخن می شود. ولی در کنار قومیت های گوناگون، می توان مذاهب و ادیان متفاوت را در تاریخچه استان کردستان روئت کرد. امروزه چه بسا میتوانید بخش کمتر هایی ارمنی و یهودی را در استان کردستان بیابید که در نهایت آرامش زندگی می نمایند.
چرا تاریخچه استان کردستان با اهمیت است
اینکه تاریخچه استان کردستان با اهمیت است چندین عامل دارد:
تاریخچه هر دیاری نشان دهندی عمر و تمام آنچه است که بر سر آن آمده است.
تاریخچه استان کردستان به شما یاری می نماید تا درک اثر ها هنری و تاریخی آن برایتان راحت تر باشد.
خوب تر است که درخصوص مقصدهای مسافرتی خویش حداقل داده ها تاریخی داشته باشید.
این تاریخچه نشان میدهد که شما میتوانید به گردش و ماجراجویی بپردازید . بی تردید رازهای متعددی کشف نشده و نگفته باقیمانده است.
تاریخچه استان کردستان و قلعه سنه
در گذشته ها اسم این شهر سنه دژ بوده است. به این دلیلکه شهر سنه در دامنه ی کوهی واقع شده بود و قلعه ی نظامی آن از اهمیت متعددی برخوردار بوده است. به همین علت به آن سنه دژ می گویند. به تدریج این اسم به اسم مدرن آن یعنی سنه دژ تبدیل شد. سنندج را از شهرهای سابق و مقدس میدانند . آئین مهر و زرتشتی روزگاری دراین دیار برقرار بوده است.
اما شکل شهرنشینی و نو آن در عصر ی صفوی و بوسیله سلیمان خان اردلان در سال 1046 پایه گذاری شد.
در منابع تاریخی سال 1151 اسم کردستان برای محدوده ای در غرب خاورمیانه به کار می رفته است.
بایستی این را بدانید که کردستان قسمتی در کشورایران و قسمتی در کشورهای عراق , سوریه و ترکیه جای دارد.
در حدود هفتاد درصد کردستان در ترکیه واقع شدهاست. شما میتوانید از کردستان کشورهای همسایه هم دیدن فرمایید. ولی درصورتی که سایه ی جنگ و کم لطفی را از سر کوردها و کردستان بردارند.
نظر خود را ارسال کنید