تبریز پر است از منزل های تاریخی مانند خانه نیکدل تبریز که هر مورد یادآور دوره قاجار و معماری قاجار است . از جمله منزل های تاریخی تبریز می شود به خانه نیکدل اشاره نمود که بازدید از آن آرزوی داشتن چنین منزل ای را در همه به وجود میآورد . اگر گذرتان به خیابان مقصودیه افتاد حتما سری به منزل نیکدل بزنید .
این منزل قسمتی از معدود خانه هایی است که در تزئینات آن آینه کاری بکاررفته است .
خانه نیکدل که مربوط به زمان قاجار بوده , در تاریخ ۱۴مرداد ۱۳۸۲با شماره ۹۴۷۰به ثبت ملی رسیده است .
اگر چه بایستی زیبایی های این منزل را از نزدیک ملاحظه کنید و از آن لذت ببرید اما دراین مطلب گردشی خواهیم داشت در قسمت های متفاوت خانه نیکدل که میتواند انگیزه بازدید را در شما بهوجود آورد .
پیشین از آمدن به منزل , عظمت این منزل دو طبقه را خواهید رویت کرد که از پشت دیوار عرضاندام می نماید . آنگاه وارد ایوان کوچک و باصفایی میشوید . این تراس همان حیاط اندرونی است که در ضلع جنوبی سازه جای دارد . ضلع شرقی حیاط اندرونی دارنده یک طنبی کوچک و چهار اتاق است .
با داخل شدن به داخل سازه , پنجره های ارسی توجه شما را به خود جلب خواهد کرد ; پنجره هایی که یادگاری از روزگاران قدیم و الهام گرفته از طرح های اصیل اسلیمی است . این خانه مشتمل بر سالن بزرگ مستطیلشکل در مرکز سازه و دو راهرو و دو اتاق جانبی ( گوشواره ) در ضلع شرقی تالار است و ایوانی ستوندار در ضلع جنوبی بر ارسیهای زیبای خانه سایه انداخته است . تزئینات به فعالیت رفته دراین ساختمان دربرگیرنده سقف و حوضخانه دارنده قاب بندی بسیار زیبا و گچبری های آیینه کاری شده می باشد و این منزل جزء معدود خانه هایی است که در تزئینات آن از آینه کاری استفاده شده شدهاست . سرستون های زیبای گچی , ارسی های نمای جنوبی بنا و آجر کاری نما و هره های دیوار را شامل می شود . همچنین بنا شامل اتاق های گوشواره بر بالای راهروهای جانبی طبقه همکف است که به دلیل به کار گیری از ارتفاع رفیع طنبی بنا شدهاست .
بعد از گردش در اتاق های منزل راهی زیرزمین گردید . با گذر از پله های زیرزمین این شم در شما به وجود میآید که وارد فضای زنده گذشته شده اید . زیرزمین این خانه هم شامل حوضخانه و دو راهرو در طرفین , فضای مرکزی و دو اتاق جانبی در طرفین این راهرو و یک اتاق در ضلع شرقی بنا است .
اکنون که از تمامی نقاط خانه دیدن نموده اید , به حیاط بیرونی بروید که در ضلع شمالی بنا قراردارد . در حیاط میتوانید با صرف چایی از فضای فرح بخش آن لذت ببرید . حیاط بیرونی به دلیل بزرگ تر بودن و داشتن دو حوض سنگی , زیاد زیبا و دیدنی است . رابطه حیاط اندرونی و بیرونی از زیر راهروی غربی ساختمان اصلی است . برای رفتن به راهروی جانبی و بنا می توان از حیاط بیرونی از طریق دو رشته راه پله ۱۳تایی وارد شد .
الف – سقف حوضخانه دارای کاربندی بسیار زیبا و گچبری آیینه کاری
ب – سرستونهای زیبای گچی
ج – ارسی های نمای جنوبی سازه
د – آجرکاری نما و هره های دیوار
تبریز – میدان ساعت , خیابان مقصودیه , پلاک 7
مقصودیه با محله نوبر اکنون به عنوان یک پیاده گذر پباده سازی شده و قابلیت تردد عمومی خودرو در آن محدود شدهاست .
شما از چندین مسیر می توانید وارد مقصودیه گردید :
از سمت میدان ساعت ( در حالتی که وارد کوی عمارت شهرداری گردید در مقصودیه می باشید . )
از سوی خیابان ارتش جنوبی وارد خیابان فرعی ارگ تازه گردید تا به مقصودیه برسید .
از خیابان طالقانی وارد خیابان ارگ تازه شوید چند قدم که بروید به مقصودیه می سید .
( در واقع محله توریستی مقصودیه بین خیابان ارتش جنوبی و طالقانی قرار گرفته که خیابان ارگ جدید این دو را به هم وصل می نماید . بنابراین از هر طرف که وارد خیابان ارگ جدید گردید به مقصودیه راه دارد . )
از خیابان هفده شهریورجدید نیز می توانید وارد مقصودیه گردید .
عمارت شهرداری تبریز , موزه ادبی استاد شهریار , کالج معماری که قسمتی از منزل های قدیمی تبریز هم می باشد , موزه سنجش , منزل حیدر زاده ( همه اینها در کوی مقصودیه می باشند )
مرکز خرید تربیت که میتوانید با ده دقیقه پیاده روی به بازار بزرگ و سرپوشیده تبریز هم دسترسی یابید . ( تربیت روبروی مقصودیه و عمارت شهرداری واقع است . )
ارگ علیشاه تبریز که در تقاطع خیابانهای فردوسی و امام قابل دسترسی است .
منزل های قشنگ و سابق دیگری هم در خیابان ارتش جنوبی – کوچه صدر میباشند نظیر منزل لاله ای , خانه ختایی , خانه علی میسیو
مسجد کبود تبریز , موزه عصرآهن ( از باطن پارکینگ بازار کبود دسترسی راحت تر است ) , موزه آذربایجان هم مابین میدان ساعت و چهارراه منصور واقع می باشند . همچنین در پارک خاقانی که جنب مسجد کبود میباشد میتوانید رفع خستگی کرده چای بنوشید .
نظر خود را ارسال کنید