در تاریخ ۱۳۸۸/۰۸/۲۲ موزه موسیقی ایران با حضور مدعوین , مسئولان فرهنگی و هنری کشور , اساتید و بزرگان موسیقی کشور ایران عملا بازگشایی و رسما تحت عنوان ( موزه موسیقی ایران ( در قالب موسسه ای فرهنگی و هنری و غیر دولتی متشکل از یک هیئت امناء و یک هیئت مدیره فعالیت خویش را آغاز نمود .
دراین موزه گنجینه سازهایی قراردارد که شاید تا به درحال حاضر آنها را ندیده باشید . همچنین ورقه ها مکتوب و مضبوط مربوط به موسیقی هم در این موزه محافظت می شود .
بخش های مختلف نظیر سالن نمایش سازها , گنجینه موزه , آرشیو صوتی و چهره ای , کتابخانه تخصصی , کارگاه نمایش فرایند ساخت و ساز , مخزن محصولات مکتوب و بخش دیداری و شنیداری , قسمت های با اهمیت موزه آوا کشورمان را تشکیل داده است . کتابخانه موزه , با بیش از شش هزار جلد کتاب در میدان هنر و موسیقی ایران و جهان , منبع نیکی برای علاقه مندان و محققان میدان آهنگ مرزوبوم است . آمفی تئاتر موزه آوا و استودیو آن که در سال های اخیر به بهره برداری رسیده است , علتی برای تماشا عاشقان هنر از موزه موسیقی ایران شدهاست .
متاسفانه موزه موسیقی ایران هم مثل موزه ملک و موزه هنرهای معاصر و ده ها موزه و گالری تهران و مرکزها استان ها , برای میلیون ها هموطن هنردوست اهل ایران , شناخته شده نیست .
بنای فعلی موزه در سال ۱۳۵۱ ساختمانی مسکونی بوده است که بعد از طرح تاسیس موزه موسیقی , به دلیل مطلوب بودن محل و فضای کافی آن , از سال ۱۳۸۲ مورد مرمت قرار گرفت . آنچه که ممکن است برای علاقه مندان به معماری و نوسازی میهن دیدنی باشد این است که مکان این موزه یکیاز مرمت های عالی و دوست داشتنی خانهای سابق در تهران است که با طرح تبدیل آن به موزه , اثری به یادماندنی در حفاظت از خانه های سابق تهران و نمایش هنر ایرانی انجام شده شدهاست .
موزه موسیقی ایران هم در این مکان تاریخی در سال ۱۳۸۸ افتتاح شد . در موزه آهنگ حدود ۲۴۰ ساز از ۲۰۰ گونه مختلف نگهداری می شود و شامل بخش های متفاوتی مثل سالن نمایش سازها ( سازهای کوبه ای , زهی , بادی , سنتی و زهی نواحی ) , گنجینه موزه , آرشیو صوتی و چهره یی , کتابخانه تخصصی , کارگاه نمایش مراحل ساخت ساز , انبار ویژه نگهداری بهینه سازها , مخزن تولید ها مکتوب , کافی شاپ و بخش سمعی و بصری است .
تالار های مو جود در موزه موسیقی ایران با هدف شناساندن خوبتر و ارائه اطلاعات دقیق در مورد سازهای مو جود در این موزه به تفکیک نوع ساز , به سه بخش سازهای بادی , سازهای کوبه ای و ساز های زهی تقسیم بندی شدهاست .
تالار سازهای نواحی مختلف کشور ایران : این سالن در طبقه همکف موزه جایدارد . سازهای مو جود در این تالار به سه بخش بیشتر ساز های بادی , سازهای زهی و سازهای خویش صدا طبقه بندی شده اند .
که در طبقه همکف قرار دارد هم , مشتمل بر ساز های کوبه ای ( پوست صداهای یک طرفه ( و ( پوست صداهای دوطرفه ( از اقصی نقاط کشور ایران است که جهت مشاهده مشتاقان موسیقی اهل ایران به نمایش گذارده شدهاست .
این تالار در قسمت بالای همکف ساختمان دارای اهمیت موزه دایر است .
جزو موزه به سازها و متعلقات و اثرها نوازندگان , آهنگ دانان و محققان صاحب نام در عرصه موسیفی اختصاص یافته که منزلت حائز اهمیتی در آوا اهل ایران داشته اند .
درین بخش به معرفی و نمایش مراحل کامل شدن صنعت ضبط صدا و آهنگ به همراه مثال هایی از اشیا و ادوات این صنعت پرداخته شدهاست .
این امکانات با گذر از صنعت استوانه های فنوگراف , دستگاه های ضبط و پخش , صفحه ها گرام و آن گاه نوار های مغناطیسی تا نوار های کاست را در بر میگیرد . دراین این شرکت مثال هایی از انوع دستگاه های فنوگراف , گرام کوکی , برقی , باطری دار و قابل حمل و منحصربهفرد ماشین , مثال هایی از دستگاه ضبط صفحه های گرام تا مثال هایی از دستگاه های ضبط سیمی و ریل کوچک و بزرگ , ضبط و پخش کارتریج و نوار کاست موجود هست .
موزه موسیقی ایران بالغ بر ۴۲۰۰۰ ساعت اثرها صوتی و مشتمل بر ۱۳۰۰۰ عدد صفحات موسیقی , ۴۵۰۰ عدد نوارهای ریل , ۱۲۰۰۰ عدد نوار های کاست و حدود ۹۰۰۰ عدد CD و DVD میباشد . همینطور بالغ بر ۲۰۰۰۰ قطعه عکس های سابق هنرمندان هم در کنار این مجموعه حفظ می شود .
موزه موسیقی از مردمان هم دعوت نموده تا در صورت داشتن هر نوع مجموعه با ارزش و نفیس صوتی , موزه را جهت دیجیتال کردن اثرها باخبر سازند .
کتابخانه موزه موسیقی ایران به عنوان بخش تخصصی , با گنجایش نسبتاً سی نفر کار خویش را هم زمان با افتتاح آن آغاز کرد . طبق برنامه ریزی , این کتابخانه به طور عام در زمینه ( هنر , ادبیات و تاریخ ( و به طور خاص در قضیه ( آهنگ ( کتاب های خود را جمع آوری نموده است تا علاقمندان , پژوهشگران , محققان و دانشجو یان رشته موسیقی بتوانند در کامل شدن رساله ها و پایان نامه های خود , از منابع موجود استفاده کنند .
فعلا این کتابخانه ۱۱۰۰۰ جلد کتاب دارد که ۹۰۰۰ جلد آن پارسی و ۲۰۰۰ جلد آن لاتین و مابقی آن منابع غیر کتابی و نشریات ادواری میباشد . در این راستا تعدادی کتاب های چاپ سنگی و مجموعه ای اختصاصی از دیوان شاعران پارسی گو هم گردآوری شدهاست .
از آنجا که روش چگونگی ساخت انوع ساز تحت عنوان یک فرایند اصلی و تاثیر گذار در تاریخ موسیقی به شمار میاید , از این رو کارگاهی جهت نمایش فرآیند ساخت اشکال ساز های ایرانی دراین موزه , در نظر گرفته شدهاست .
دراین کارگاه , ساخت و نوسازی ساز انجام میگیرد . در واقع افراد میتوانند آغاز حیات یک ساز را از یک تکه چوب , تا لحظه ای که آوا با آن نواخته می شود را گام به گام از نزدیک تماشا کنند . یکی برنامه های کارخانه این است که روی بعضی الگو ها و احیای ساز های قدیمی فعالیت شود کهاین امردارای بنیان پژوهشی است . پاسخگویی به مراجعه کنندگان در قضیه ساخت سازها , کیفیت ساز , رفع مشکلات سازها , راهنمایی جهت خرید ساز و سوالاتی از این دست هم دراین بخش انجام میگیرد .
نظر خود را ارسال کنید